• SUBSCRIBE
  • FACEBOOK
  • TWITTER

Zdrowa dieta a zdrowie układu pokarmowego: Badania i zalecenia.

Choróbska zaraźliwe mają to do siebie, że przenoszą się niesłychanie błyskawicznie między osobami bądź zwierzętami, jakie znajdują się w bliskim otoczeniu lub też mają ze sobą otwarty kontakt. U ludzi generują je drobnoustroje, wirusy i grzyby. Tak również się je szufladkuje i podejmuje działanie zależnie od typu czynnika zakaźnego. Cechą wspólną wszystkich infekcji jest gorączka oraz całościowe przełamanie bariery odpornościowej organizmu. Schorzeń epidemicznych jest dużo przynależą do nich min: AIDS, żółtaczka, katar, angina, kiła, ospa, cholera, świerzb, opryszczka, wąglik, biopsja wątroby, szkarlatyna, koklusz, krztusiec. Dziedziny działania tych wszystkich chorób to całe nasze ciało nie ograniczają się do jednego organu, lecz atakują parę, skutkiem tego tak trudno z nimi walczyć. Schorzenia takie jak angina szaleją zwłaszcza podczas takich czasów przejściowych jak jesień, kiedy to pogoda diametralnie się zmienia a odporność spada. Angina jest chorobą przenoszoną drogą kropelkową, inaczej kichnięcie lub po prostu bezpośredni kontakt z zarażonym i jesteśmy w stanie być pewni, że jesteśmy zarażeni. Objawy to bolesny ból gardła hamujący przełykanie i jedzenie, u dzieci na dodatek mogą występować wymioty. Na domiar tego ból stawów i kości oraz ogólne uczucie osłabienia.

1. Przeczytaj więcej

2. Zajrzyj tutaj 
Wpływ czynników genetycznych na ryzyko chorób: Aktualne odkrycia.

Categories: Blog

Comments are closed.